Vores musik

Vi spiller folkemusik fra mange af verdens lande. Repertoiret omfatter Balkan-musik i mange forskellige taktarter – også de mere specielle som f.eks 11/16 og 7/8, Klezmer, numre fra Kina, Irland og Sydamerika og selvfølgelig spiller vi også helt almindelig nordisk folkemusik.

Nedenfor præsenterer vi nogle forskellige musikeksempler, både nogle helt nye (2024) og nogle af ældre dato.

Birkeris mødtes i februar 2024 på Allerød Musikskole for at lave professionelle optagelser af et lille udvalg af numre fra vores alsidige program.

Vi fik hjælp til det tekniske af Joshua Jackson, som kom forbi med optageudstyret, og efterfølgende har hjulpet med mixning i samarbejde med vores orkesterleder Ulrik Spinkel Thomsen.

Fra Makedonien har vi dette sjove stykke folkemusik i 7/8 takt. Vi lærte den at kende til et seminar hos Gunni Torp, og har bagefter taget den til os i Birkeris. Stykket er arrangeret af Ib Oscar Jørgensen i 3 stemmer + bas og guitar. 

Her kommer vi tilbage til Norden med en dansk version af En Kungens Man, som oprindeligt er skrevet af svenske Björn Afzelius. Jakob Ohrt har arrangeret nummeret for Birkeris med en sangstemme fremført af Hanne Vang, og 4 instrumentalstemmer foruden bas og guitar. Det er egentlig en frygtelig historie, men lyt selv til sangen. 

Nu skal vi en tur til Irland, hvor vi har hentet dette gode traditionelle nummer. Ulrik Spinkel Thomsen har lavet det spændende arrangement til Birkeris, hvor alle orkesterets instrumenter får lov at vise, hvad de kan sammen og hver for sig hen gennem stykket. Det er nok vores p.t. mest avancerede nummer, som vi er glade for at kunne præsentere her.  

Så skal vi helt over til Kina, hvorfra dette nummer stammer. Det er en sammensætning af 4 korte musikstykker fra Suzhou-provinsen. Vi kan ikke helt afgøre hvornår det ene slutter og det næste begynder, men det lyder meget kinesisk.  Ulrik Spinkel Thomsen har arrangeret stykket i 3 stemmer, så det kan spilles på vores vestlige instrumenter. Her spiller bas og guitar også melodistemmer.

Tilbage til Europa vil vi præsentere et stykke klezmermusik i 2 stemmer + bas og guitar. Vi holder meget af klezmer i Birkeris, og vi synes dette festlige stykke er en god repræsentant for genren. Klezmermusik er traditionel jødisk folkemusik, som bruges til bryllupper og andre fester. Musikken stammer primært fra de chassidiske jøder i Østeuropa, der i starten af 1900-tallet immigrerede til Amerika og tog folkemusikken med sig.

Herunder kan du se et par videoer som vi optog under coronaen hver for sig derhjemme i 2020, og mikset af Ulrik Spinkel Thomsen.

Dorke Todorke er en bulgarsk kærlighedssang i 11/16 takt.

Brolins Polka er et stykke svensk folkemusik efter Olof Brolin. Andrarum.

Nogle musikeksempler fra 2016, hvor vi havde Axel Hannibal som musikalsk leder:

Besøg vores YouTube kanal her: